Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев категорично отрече твърдението, че при коронавирус не трябва да се приема нурофен.

Информацията беше съобщена във френските медии, които се позовават на съобщение на френския здравен министър Оливие Веран в профила му във Фейсбук, в което министърът предупреждава, че лекарствата, съдържащи нестероидни противовъзпалителни средства като например ибупрофен и кортизон, могат да влошат състоянието на болните с коронавирус.

Оказа се, че профилът на министъра е бил хакнат и информацията, която е разпространена, не е вярна.

Междувременно председателят на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски коментира темата с използването на различни лекарства.

istock
istock


"В китайските препоръки се споменава, че се ползват противовъзпалителни средства и нестероидни средства. Общото в тримата пациенти във Франция било, че взимали Ибупрофен - това са глупости", каза той. 

"Медицината е основана на доказателства, а не на предположения", посочи още председателят на Националния оперативен щаб.

ЕС създава фонд за борба с коронавируса

"Парацетамолът е най-големият враг на черния дроб", каза проф. Венцислав Мутафчийски
и обясни, че предозирането може да доведе дори до необходимост от трансплантация.

Професорът призова да се внимава при употребата на лекарства и да се следи активното вещество във всяко от тях, особено при деца.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg