"Всяка положителна проба за Covid-19 трябва да доведе до някакви мерки. Ако не е съвсем правилен начинът на вземане на една проба, това може да доведе до фалшива отрицателна проба, но не и до фалшива положителна"

Това каза пред БНР доц. д-р Росен Михайлов, управител на верига лаборатории, които правят тестове за Covid-19, включени в представителния списък на лаборатории, чиито данни се отчитат от Националния оперативен щаб. Той уточни, че за да излезе нещо положително, трябва да го има.

Къде е най-висок рискът да се заразим с COVID-19

"Дори да има съмнение, по-добре да се приеме, че пробата е положителна и да се ограничат контактите, докато се направи втора", обясни доц. Михайлов.

istock
istock

Той посочи, че дори веднага след положителен резултат от тест да се направи втора проба, която да е отрицателна, това ще е за успокоение на пациента, но две седмици след първата положителна проба трябва да се направят две проби и те трябва да са отрицателни, за да се счита, че няма инфекция.

Доц. Михайлов акцентира върху личната отговорност на хората при спазването на противоепидемичните мерки, за да не се разпространява вирусът.  

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg