Взето е решение да се продължи извънредната епидемиологична обстановка до края на юли.

Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев на извънреден брифинг на Националния оперативен щаб и здравното министерство след среща с министър-председателя Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев.

Ананиев ще определи със заповед днес кои граждани ще могат да влизат на територията на страната и кои от пристигащиге ще бъдат под карантина.

Засилва се масовият контрол по спазване на противоепидемичните мерки.
 

"Препоръчваме на областните щабове да засилят контрола във всяка област по спазване на мерките и при необходимост да въвеждат нови мерки, съобразявайки се с обстановката в съответния регион.

Препоръчваме на базата на критичен анализ на ситуацията да намалят до минимум масовите мероприятия", посочи министър Ананиев.

istock
istock

Междувременно беше съобщено, че български екип е много близо до откриване на лекарство срещу коронавируса, стана ясно още от извънредния брифинг.

Двойно вдигат парите за Covid-клиничната пътека

Директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов заяви, че през май у нас е стартирало клинично изпитване с лекарствен продукт "Ивермектин".

Екипът, възложителят и компанията-производител са български. До момента са набрани 30 пациента. Изпитването се провежда в 9 болници у нас.

Повод за идеята е публикуване на данни през април от изследователи от Австралия, които са наблюдавали резултати.

istock
istock

България е била първата държава в ЕС, която стартира клинично изпитване, каза Кирилов. След нас за започнали Испания, Бразилия, САЩ.

"Надяваме се, че в края на месеца ще имаме първични резултати от тази група 30 пациенти. Към края на юли, началото на август ще има и повече информация", допълни Кирилов.
 


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg