Гръцки граждани са започнали да пътуват със самолет за Германия, след като са научили, че в "сърцето на Европа" може да се снабдят с "валиден" зелен сертификат за ваксинация срещу КОВИД-19, без да се ваксинират, и то на изгодни цени, съобщава телевизия Скай, като цитира информационния портал ThessToday.gr.

Със сигурност последното, което човек би си помислил за германците, е, че биха създали едни от най-организираните групи за производство и разпространение на неистински сертификати за ваксинация. В Германия обаче са едни от най-активните фалшификатори на сертификати. Дейността им е станала известна и извън границите на страната и в резултат някои гърци пътуват до Германия, за да се върнат с "магическата" хартийка в ръце.

Ще анулира ли Гърция българските зелени сертификати

Според информацията миналия понеделник две жени пътували със самолет от Солун за Хамбург, за да се снабдят с фалшиви европейски сертификати. Лице от близкия им кръг заявило, че се качили на самолета с бързи тестове, а се върнали ваксинирани и с двете дози на ваксина срещу коронавируса.

istock
istock

"Разчуло се е, че цените в Германия са много по-ниски от тези в България. Всъщност комбинираха евтини самолетни билети с разходка в Хамбург заедно с фалшиви европейски сертификати за ваксинация. Върнаха се обратно ваксинирани и с двете дози и с други дати (на ваксините)", е казал източникът и уточнил, че контактът с членове на групата за фалшиви сертификати е бил личен, а не онлайн.

Според информацията на ThessToday.gr цените на сертификатите в Германия са много по-ниски от тези в България или Северна Македония. В Германия цената на фалшивия сертификат започва от едва 80 евро, докато в България в момента достига до 300 евро.

Как се вади фалшив зелен сертификат

Гръцки граждани, които живеят в Германия, обясняват, че контактът обикновено става чрез специално приложение, но често разпространителите на сертификатите се свързват с клиентите си дори по парковете.

"Лично мен ме заговориха в парка, за да ми продадат сертификат за ваксинация. Попитах колко струва и ми казаха, че започва от 80 евро и според работата и достоверността на документа цената може да достигне до 150 евро", казва гъркиня, която от години живее в Германия.
Представители на гръцките власти обясняват, че ако контролът е бил извършен правилно чрез съответното приложение, подобни сертификати не могло да бъдат приети и това може да стане само ако контролът е бил направен единствено визуално. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg