От четвъртък, 11 ноември, се въвеждат зелените сертификати, получени след изследване на антитела. Това обяви на брифинг днес здравният министър Стойчо Кацаров.

Сертификатът ще е за хората, прекарали безсимптомно, или за тези, които сами са се тествали с тест от аптеката.

Ще се търсят антитела от типа IGg. Цифрата ще бъде 150 bau на единица.

Сертификатът ще се издава от Националната здравно-информационна система:

„Изискването е лабораторното изследване да бъде извършено и съответно, ако стойностите надвишават определените от експертите нива, човек да може да получи сертификат, който ще е валиден 90 дни“, заяви Кацаров. 

Ще анулира ли Гърция българските зелени сертификати

Документът ще важи само на територията на страната за срок от 90 дни.

Резултатът от лабораторията ще е с референтен номер, който всеки ще може да попълни  в системата и да получи сертификат.

Вирусологът проф. Радка Аргирова обясни:

„Целта му ще бъде да бъде притежаван от хора, които да бъдат сравнително добре предпазени, протектирани от следващата зараза с вируса. Тоест не просто преболедували, а хора които са и преболедували, но и протектирани“.

istock
istock

МЗ препоръчва зелени сертификати в изборните секции

Здравното министерство препоръчва зелени сертификати за членовете на секционните избирателни комисии, наблюдателите и застъпниците по време на изборите две в едно, които предстоят в неделя. Това обяви министър Кацаров. Той поясни, че вчера е имал среща с членовете на ЦИК, но оттам отказали. Кацаров обясни, че в този случай изборите ще проведат при спазване на дезинфекция, проветряване и дистанция, а предложението за зелени сертификати ще бъде само препоръка.

От Здравното министерство обещават да осигурят безплатни тестове, в случай че ЦИК се съобрази с препоръката за зелен сертификат.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg