Тестовете за антитела могат да се фалшифицират много по-лесно от другите изследвания. Това заяви проф. Георги Момеков от Катедрата по фармакология, фармакотерапия и токсикология в МУ – София в студиото на „Здравей, България".
 

„Националният експертен съвет трябва да вземе решение дали хората с антитела могат да получат зелен сертификат. Наистина има много хора, които са изкарали болестта на крак и имат антитела.  Протекцията обаче при ваксинираните е много по-висока, отколкото при тези, които са изкарали вируса", обясни специалистът.

По думите му сегашният пик на смъртността при COVID-19 е в следствие на високата заболеваемост.

Ще трябва ли да се ваксинираме всяка година срещу COVID-19

„Сега берем плодовете на тези няколко седмици, в които имахме нарастващ брой случаи. Когато си на първо място по смъртност, трябва да има брутални мерки, ако се цени човешкият живот. Или не правим нищо и стигаме до подобни черни рекорди, или се опитваме като общество да се хванем за ръце и да минем през това нещо заедно”, каза още професорът.
 

istock
istock

По думите му лекарствата, които в момента се тестват за лечение на коронавирус, трябва да започнат да се приемат до няколко дни след заразяването, за да имат ефект.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg