„Накрая на Дунава сме. Епидемичната обстановка е добра и нещата отиват към добър край“, каза пред БНР проф. Николай Витанов, доктор по математика, физика и естествени науки от Института по механика към БАН.

От 1 април маските няма да са задължителни, но Витанов препоръча хората да ги носят докъм 20 април, за да може да бъде загасено дифузното разпространение в България, така че дори да дойде новият вариант на Омикрон от Западна Европа, той трудно да го запали и да имаме спокойно лято.

Личните лекари ще продължат да издават направления за PCR


„Не махайте съвсем маските от 1 април. Някъде докъм 20-и ги носете поне в градския транспорт и на местата, където се събират много хора, за да изчистим това нещо.“

Ако народът масово махне маските и не спазва вече нищо, тогава биха могли да възникнат проблеми“, смята математикът.

14-дневната заболеваемост на 100 000 спада и положението засега е добро, отбеляза проф. Витанов.

istock
istock

Въпросът е дали ще се засили шейната надолу, така че текущите събития да не могат да я спрат, коментира проф. Николай Витанов.

Столичният щаб предлага маските да останат в градския транспорт и след 1 април, поясни пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Кога ще свалим маските и ще отпаднат сертификатите у нас

Никаква репресия никому, но движението на пандемията е такова“, каза Кантарджиев.

По думите му болниците трябва да изградят постоянни мерки за изолация на болни с коронавирус, които трябва да бъдат хоспитализирани за други свои заболявания.

Проф. Кантарджиев призова да се обсъди въпросът за заплащането на PCR тестовете, не само за коронавирус, а за десетки други инфекции.

istock
istock

Трябва да се коригира експертно цената и да бъдат безплатни, категоричен е той. 

Миналата година в европейските общества нямаше грип и колективният имунитет по отношение на грипа е намален, затова през следващите години се очаква по-бурно развитие на грипните епидемии заради потискането им от коронавируса, обясни специалистът.

Относно ваксините срещу Covid-19 Тодор Кантарджиев съобщи, че планират през лятото кампания за възрастните хора в София, за да бъдат защитени наесен.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg