След отпадането на извънредната епидемична обстановка общопрактикуващите лекари вече няма да могат да отпускат направления за PCR тестове.

Медиците смятат, че премахването на облекчената процедура може да доведе до увеличение на случаите с коронавирус.

До момента личните лекари можеха да преценяват и да дават направление за направата на PCR тест. От сега нататък обаче те са принудени да изпращат своите пациенти при специалисти пулмолози, които ще преценяват дали на този пациент трябва да се издаде направление за PCR тест.

Без направление за PCR тест от личния лекар

"Това ще затрудни и лекарите, и пациентите, досегашната процедура беше много облекчена. Можехме да издаваме тези направления дори и с телемедицинска консултация, дистанционно. Практически няма икономия на средства, тъй като парите ще отидат за заплащане на специалиста. Пациентите ще трябва да чакат на опашки, няма да се изследват и няма да знаем реалната картина на заболелите. Ваксинацията практически спря, след като се заговори за отпадането на зеления сертификат", заяви пред БНТ д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари за Пловдивска област.

istock
istock

По думите му намаляването на случаите е с незначителни темпове, едва 10 процента, и броят на болните остава висок.

"Маските са другата смислена мярка. Заболеваемостта ще се увеличи, независимо от затоплянето на времето", каза още д-р Костадин Сотиров.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg