Над 60 процента от българските граждани определят здравната система като една от сферите с най-високи нива на корупционни практики.

Това показват данни от национално представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от социологическа агенция "Глобал Метрикс" по поръчка на Българския институт за правни инициативи /БИПИ/. Участници в проучването са общо 1048 граждани от цялата страна в периода 14-26 май т.г.

Според 56 на сто от анкетираните, корупцията в здравния сектор е свързана, както с обществени поръчки, така е и част от процеса на предоставяне на здравни услуги. Други 17 процента смятат, че корупцията е свързана само с предоставяните здравни услуги, докато 16 на сто са на мнение, че корупцията в сектор здравеопазване е основно при прилагане на Закона за обществени поръчки.

Личните лекари ще изписват безплатни лекарства за COVID-19

"Има постоянни обществени подозрения в здравеопазването на всички нива", посочи д-р Радостина Ангелова, управител на социологическата агенция, партньор в изследването. Тя отбеляза, че 16 процента от анкетираните граждани посочват, че са били свидетели или са станали жертва на корупция в здравеопазването, но малък дял от тях подават сигнал за това.

istock
istock

Над деветдесет и пет на сто от анкетираните са склонни да твърдят, че Националната здравна каса се източва. Преобладаващата част от широката общественост счита, че това е практика във всички болници - 61 на сто, докато 14 процента отнасят тази практика предимно към държавните болници.

Над една трета от хората в изследването твърдят, че във всички болници се назначават и правят ненужни прегледи. Други 10 процента от запитаните, казват че са им били поискани пари извън регламентираните такси за лечение в държавна болница, докато в частна болница в тази ситуация са попадали едва три процента, показват данните.

Искат неваксинираните да заплащат част от разходите по лечението си

"Темата за корупцията е безкрайна. Това е море, в което често се давят държавите", отбеляза адвокат Цветомир Тодоров, част от екипа на БИПИ. Той припомни, че заради пандемията от COVID-19 погледът на обществото е прикован именно към случващото се в сферата на здравеопазването.

Анализът на информацията показва още, че в сферата има натрупани проблеми през годините, сред които недостиг на персонал, лоша материална база в някои лечебни заведения, неглижиране на хроничните заболявания и ниска здравна култура на гражданите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg