Разрешаваме на общопрактикуващите лекари да изписват безплатни рецепти за COVID-19 пациентите.

Хората с доказан COVID ще могат да получават рецепта за безплатни лекарства, освен в COVID зоните и при личните лекари.

Това съобщи на брифинг зам.-здравният министър д-р Александър Златанов след днешното заседание на надзорния съвет, информира NOVA.
 

Другото решение, което е взето, е да се преразпределят средства за лечебните заведения с над 10% легла за COVID.

Зелени сертификати се бавят, пълни с грешки

„Знаете, че има много извънредни разходи, които болниците правят в пандемията. Искаме те да са финансово обезпечение, за да не изпитват затруднения. Мисля, че е напълно навременно това решение, ще подпомогне много и ще даде спокойствие на лечебните заведения”, добави д-р Златанов.


„На предишното заседание на Надзорния съвет, понеже видяхме какви са стойностите, които са усвоили лечебните заведения, бяха преразпределени и бяха вдигнати месечните стойности до края на годината на всички лечебни заведения. Всъщност 688 млн. лв. са разпределени като стойност на лечебните заведения. 51 млн. лв. трябва да се разплатят за дейности от 2017-2018 година. Вчера подписах плащания до лечебните заведения за 190 млн. лв. Месечната стойност, която те трябва да получат е 229 млн. лв. Именно този остатък ще бъде преразпределен. Единственото условие е да имат не по-малко от 10% от заетите легла за COVID. Това обаче не променя и предишната методика – лечебните заведения, които не лекуват COVID, но не могат да постигнат своите стойности, те ще получат до 85%. Остава старият вариант на методиката, подобрен с тези решения”, обясни шефът на НЗОК проф. Петко Салчев.

Без глоба до неделя за липса на зелен сертификат

За доболничната помощ в момента текат преговори с БЛС, добави още той. Ако има останали средства, те ще бъдат разпредели към тях до края на годината. Лечебните заведения, които лекуват COVID са 207.  Средно на месец към тях ще се преразпределят около 39 млн. лв.

Проф. Салчев посочи още, че лекарите на първа линия вече ще получават по 1200 лв., вместо по 1000 лв.

Относно новите мерки, д-р Златанов посочи, че периода за резултати, обявен от Здравното министерство, е около 2 седмици.

„Ако не дадат резултат, ще наложим по-сериозни мерки, за да имаме контрол върху пандемията. Това са хипотези, възможно е мерките да дадат резултат. Следим ежечасно развитието на пандемията, може да се стигне и до налагане на мерките по-рано”, обясни зам.-здравният министър.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg