Има риск от затваряне на болниците, каза пред NOVANEWS д-р Иван Маджаров – председател на УС на БЛС.

„Някои болници ще затворят изцяло, най-страшното е когато затворят областни болници като тези в цяла Северна България – Видин, Силистра, Ловеч, Добрич. Това са болници, които едва се справят и не могат да увеличат заплатите, така че да задържат специалистите. В още по-тежко положение са общинските болници. И сега в над 80% от тях фонд работна заплата е на 80%."заяви той.

"Когато медиците разберат, че има пари, но не им ги дават ще има протести, Не са виновни директорите, пари има но не ви ги дават”, бе категоричен е той.

Една четвърт от лекарите у нас са в пенсионна възраст

По думите на д-р Маджаров, предвидените средства, които не се получават, са средства, които са насочени към здравните заведения и голяма част от тях могат да отидат за заплати. Директорите на болниците разчитат, че ще получат тази икономия, за да увеличат заплатите, затова не може да бъдат обвинявани, че това не се случва, каза той.

istock
istock

Правят се опити парите за здравеопазване да не достигат до лекари и пациенти, каза д-р Маджаров и допълни, че има хора, които чувстват себе си като първа инстанция.

Поне 2 лева за нощен труд искат спешните медици

Парламентът е гласувал един бюждет, обществото е осигурило средства със своите здравни осигуровки и в крайна сметка се формира излишък, който не стига до тези, за които Народното събрание е определил, заяви д-р Маджаров.

„НЗОК разглеждат себе си като спестовна институция. Закона за здравното осигуряване не й казва това, той казва, че в рамките на бюджета, гласуван от НС, те трябва да осигурят качествени здравни грижи и стабилността на здравната система. Не самостоятелно, а съвместно с Български лекарски съюз и Български зъболекраски съюз”, бе категоричен лекарят.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg