30 хиляди са лекарите у нас и сме на 19 място в света от 188 страни, но 63% от тях са над 55 годишни. Една четвърт от лекарите са в пенсионна възраст и това важи най-вече за общопрактикуващите лекари.

Ще дойде време, в което няма да имаме патоанатоми, които да разчитат биопсии и изследвания, и съдебни лекари, които да подпомагат дейността на криминалистите. Затова е необходим нов подход в системата на здравеопазването - това споделят експерти по здравни политики, преподаватели доайени в българската медицина.

Малки болници дават заплати като големите

Как да бъдат привлечени младите лекари да останат в България? Годишно у нас се обучават около 730 български студени по медицина, което е един монго добър старт. Защо една от първите стъпки за тяхното задържане е по-доброто заплащане?

Необходим ли е нов модел на здравната система и защо заплатите не могат да са еднакви за всички болници?

Българските лекари могат да заработят 10 пъти по-високи заплати в Европа

"Продължава изтичането на кадри, на млади лекари зад граница. Продължава проблемът с кадровия дефицит от лекари, медицински сестри, професионалисти в системата на здравеопазването - това един от най-значимите проблеми в здравеопазването", заяви за БНР проф. Андрей Кехайов.

"Ако не се създадат условия тези кадри да остават у нас, най-ценният ни капитал - хората, които ние обучаваме тук, ще продължат да подпомагат чуждите здравни системи. Необходим е открит и коректен дебат пред обществото по темата", смята проф. Кехайов.

Увеличават се цените на някои клинични пътеки

По думите му на ниво в министерства трябва да се предприемат адекватни стъпки за задържане на младите лекари, защото средства в системата има. Но е крайно време и лекарите, които отиват в парламента, да са наясно с тези проблеми, за да има баланс в системата откъм човешки ресурс.

"Младите лекари винаги ще търсят по-добри условия за работа. Не можем да спрем тяхното желание да ги потърсят зад граница, но можем да намалим това изтичане на мозъци. Една от първите стъпки е да им осигурим възможност бързо да намерят място за специализация в болниците и те да започват веднага след дипломиране. Говорил съм с бивши мои студени, лекари в други европейски страни, които казват, че там им се осигуряват веднага специализация и по-високо заплащане.

istock
istock

Затова втората стъпка е повишаване на заплатите на младите лекари, знам, че не е лесно на директорите на болниците, но трябва да намерим начин да задържим тези хора. Защото ще дойде време, в което няма да има патоанатоми, които да разчитат резултати от изследвания и няма да има съдебни лекари, които да правят аутопсии", изтъкна пред БНР акад. Владимир Овчаров.

По отношение за заплащането в болниците проф. Кехайов каза, че в цените на клиничините пътеки не са включени всички разходи. Освен това контролът в разпределянето на средствата е силно занижен, според него.

Според акад. Овчаров директорите на болниците, включително и на тези в общинските болници, разпределят толкова средства, колкото е заработило лечебното заведение. И заплатите са такива, каквито са за всички в дадената болница. Но държавата трябва да намери пари за тези болници, които могат да изчезнат в даден регион, смята преподавателят.

Въпросът е как и у нас добрите лекари да са едни от най-добре заплатените специалисти, както е по света. Необходимо е достойно възнаграждение за достойната професия, обобщиха лекарите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg