Болницата в Ардино търси медицински сестри и млади лекари със специалност вътрешни болести. Предлага се заплащане като в големите клиники, а общината предоставя и жилище. Засега обаче няма интерес. И докато се чакат кандидати, болницата ще решава по-неотложния проблем – как ще оцелее през зимата, съобщава БНР.

На прага на зимата пред малките общински болници стои въпросът как ще плащат високите сметки за отопление. За част от тях вече е немислимо да използват досегашните източници на отопление и се надяват на финансова помощ от местните администрации. Това се отнася особено за лечебните заведения в пограничните с Гърция планински общини, които страдат и от липсата на медицински специалисти.
 
Болниците в Ардино и Крумовград са сред онези малки общински лечебни заведения, на които разчитат местните жители. Поддържат ограничен брой отделения и успяват да се справят дори и в студените зимни месеци. Досега, защото при непрекъснато растящите цени на горивата вече изниква въпросът как ще оцелеят тази зима.
 
Болницата в Крумовград  се отоплява с климатици. Сметките за ток са били приемливи и ръководството ги е плащало без проблем. Сега тобаче са нараснали тройно. Само за миналия месец фактурата е била за 4 000 лева, а времето навън все още е топло, казва заместник-кметицата Неждие Акиф.
 
"Ако така вървят нещата, горе-долу имат възможности да се справят, но ако има увеличаване на тока, това би затруднило работата на болницата. Горе-долу връзват нещата, но не знаем в предстоящ месеци какви ще бъдат сметките за ток и какви ще бъдат приходите на болницата. Всичко е в неизвестни."

Отказваме преглед и лекарства заради липса на пари

С високите сметки ръководството на болницата успява да се справи и чрез собствени приходи и дарения. Един от начините за справяне с кризисната ситуация е да се търси помощта на общината. Според Неждие Акиф местната администрация винаги е откликвала на призивите на лечебното заведение.
 

istock
istock

В сходна ситуация е общинската болница в Ардино. И тази зима тя разчита на помощта на местната администрация. Преди години лечебното заведение се отоплявало с пелети, но заради високата им цена те са били заменени с дърва. Сега и при тях поскъпването е голямо. Ако преди цената е била около 60 лева за кубик, сега е над 130 лева, изтъква директорът на болницата Гюнер Осман.
 
"Имало е периоди, когато са ползвани пелети. Ползваме дърва за огрев, за което всяка година сме подпомогнати от общинската администрация."
 
Освен високата цена на отоплението, болницата в Ардино има и друг проблем – липсата на медицински специалисти.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg