63 процента от хората в България смятат, че здравната система се развива в негативен план, сочи проучване на агенция „Тренд”, направено през август. То е сред 1005 респонденти и е по поръчка на инициативата „Заедно за повече здраве”.

Според проучването кризата с COVID-19 е показала устойчивост на системата.

Повечето българи са убедени, че бюджетните приходи от акцизи върху алкохола и тютюневите изделия трябва да отидат за подобряване на системата.
 

Искат да се отпускат ваучери за здравен туризъм

74 процента от анкетираните са убедени, че постъпленията в хазната от акцизи върху вредните за здравето алкохол и цигари трябва да отидат за подобряване на здравната система и то най-вече на материалната база, за въвеждане на нови технологии и подобряване на по добър достъп до лекарства, сочат августовските данни от анкетата на "Тренд".

istock
istock

Спрямо октомври миналата година по малко са отговорили, че здравната ни система не върви в добра посока. Тоава общият им брой е бил 70 при 63 от настоящото изследване. Сред акцентите му са необходимостта от по-добър достъп до съвременни лекарства, както и от медицински персонал.

Всеки, работещ на първа линия с COVID-19, с бонус

52 процента са на мнение, че българското здравеопазване се е справило с проблема около коронавируса. 26 процента от запитаните са на обратното мнение, а 22 процента не могат да преценят.

Вероятно това се дължи на по добрия резултат в оценката за състоянието на здравната система спрямо октомврийското изследване.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg