Асоциацията на търговците на нехранителни продукти изрази безпокойство от заповедта на здравния министър, която според тях, води до неравно третиране на търговците.

Те са на мнение, че зелените сертификати ощетяват крайния потребител, без да предпазват неговото здраве. Изпълнителният директор на Асоциацията Галин Попов обясни в ефира на „Твоят ден”, че заповедта третира неравно търговците, които продават нехранителни стоки и тези, които търгуват предимно с хранителни.

„Получава се пренасочване на потребителите, чрез административните мерки от заповедта. Намираме я за неправилна и несправедлива. Загубите, които търговците на нехранителни продукти търпят, са около 50%. Не може магазини с площ под 300 кв. да се третират като места, които могат свободно да се посещават без зелен сертификат. Именно там свата навалицата. В големите магазини можем да осигурим огромно пространство на всеки един клиент, обясни той.

Окончателно: Ограничения за заведенията в София

Според Галин Попов има няколко мерки, които биха облекчили ситуацията.
 

istock
istock

„За да има равнопоставеност, колегите от хранителния бранш да си обособят нехранителните стоки и да има пропускателен режим за тях”, коментира още изп. директор.
 
От Асоциацията на търговците на нехранителни продукти се надяват на диалог с властите, като за момента не предвиждат протестни действия.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg