До края на седмицата няколко експертни съвета ще трябва да дадат становище как ще се продължи с ваксинацията с препарата на AstraZeneca. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов.

До запитването се е стигнало след писмо на министъра на здравеопазването на Португалия. В него той настоява, че като общоевропейски подход трябва да се ограничи използването на препарата за лица под 60 г.

Акад. Петрунов: Не се успокоявайте от наличието на много антитела

Няколко експертни съвета у нас трябва да кажат какво да се прави с хората, които са получили първата си доза от препарата и не искат втората, както и с онези, които са готови да си поставят и втората игла.

Интересът към AstraZeneca е спаднал до минимум, обясни още здравният министър. Той отново увери, че ваксината е проверена и безопасна.


"Ваксините на AstraZeneca ще бъдат изтеглени, ако интересът към тях спадне напълно. Те ще бъдат съхранявани в хладилниците. И спрямо договорите, които имаме с Европейската комисия, ще преценим какво да се прави с тях", уточни Ангелов.

"Причините за отлива всички сме свидетели какви са и на какво се дължат“, допълни Ангелов
 

Избор на ваксини ще има от месец май, обясни още проф. Ангелов.

Днес страната ни е получила 62 010 дози от ваксината на Pfizer. Същите количества ще пристигат всеки понеделник до края на месеца. Следващият месец се очакват 1 млн. дози, а след това и още 1,5 милиона. 

Какво да правят ваксинираните с първа игла с AstraZeneca

Здравните власти обмислят и как да облекчат достъпа на личните лекари до ваксините.

istock
istock


Изготвят план как личните лекари да разпределят ваксините заради опашките пред Столичното РЗИ. До края на деня общопрактикуващите лекари ще имат яснота как ще е най-добре да взимат ваксините. По отношение на отдалечените места в страната, той отново припомни, че с органите на МВР са осигурили логистика за доставяне на ваксините.

„От месец май от шестте държави, които сигнализираха Европейския съюз, България е държавата, която ще получи най-много ваксини“, подчерта.

Здравният министър категорично посочи, че вярва във ваксините.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg