„Обществените поръчки са начин за легализиране на нерегламентирани практики. За да бъде успешна една такава поръчка, тя трябва да направена документално както трябва”. Това заяви пред NOVA здравният икономист Аркадий Шарков.

Той обясни, че практиката болница да поръчва сама на себе си лекарство, е легална.

Край на скъпите лекарствата без рецепта

„Друг е въпросът дали е морално. Сега ще се урегулира и тази наредба, касаеща частните болници, защото там беше забелязан този проблем. Най-добре е да се регулира като се зададе цена, до която Здравната каса ще заплаща вследствие на това, което е определено от електронния търг. И тази цена да важи и за частните болници. Проблем би било за тях да се вкарат и там обществените поръчки. И там да се правят търгове”, коментира Аркадий Шарков.

Електронна рецепта замества хартиената

istock
istock

По думите му решение на проблема е информационна система на Министерството на здравеопазването, която да включва и тези тези търгове, които се правят за консумативи и пране.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg