В 8 столични поликлиники вече работят Covid кабинети с идеята да се намали натиска върху болниците и по-леките случаи да бъдат поети от извънболничната помощ.

Предстои отварянето на още кабинети в други ДКЦ за диагностика на коронавирус и тестване.
 

Един от кабинетите в София е в 12-о ДКЦ. От миналата сряда насам, за трите делнични дни, в които е действал кабинетът, има над 150 обслужени пациенти, около 40 от тях положителни, каза за БНР директорът на лечебното заведение д-р Васил Василев.

PCR или антигенен тест

Разкриването на кабинета не е било трудно, защото и досега в поликлиниката съвместно с „Пирогов" са били правени различни видове тестове за коронавирус, подчерта д-р Василев.


В момента в Covid зоната работи 1 общопрактикуващ лекар, преговаря се с още един, който да поеме част от дежурствата, поясни директорът на поликлиниката.

Кабинетът работи с отделен вход извън сградата с цел потоците да се придвижват самостоятелно.

Разкриват COVID-пунктове в 10 поликлиники в столицата

12-о ДКЦ поема и пациенти от други поликлиники. Онези, които отиват по желание да си направят тест, „за да спят спокойно“, без да са насочени от личния си лекар, си заплащат теста, уточни Васил Василев. Кръвният бърз тест и антигенните тестове са на стойност съответно 30 и 40 лева.

В 12-о ДКЦ очакват и млади специализанти, които да се включат в работата.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg