Системата за записване на час за ваксинация срещу коронавирус започва да работи днес в 17 часа.

Това стана ясно по време на нейното представяне. Общо стъпките, през които трябва да премине всеки желаещ да се имунизира, са четири. 

Първата стъпка за запазване на час е попълването на личните данни. Има възможност за избор как да получите кратко съобщение с избраните дата и час. Това може да стане по електронна поща или чрез SMS. 

Ангелов: Отношението новозаразени – излекувани е 2 към 1

Системата проверява данните преди да ви даде достъп до всяка следващата стъпка.

Втората стъпка е избор на ваксина. Има опция да отбележите и, че нямате конкретни предпочитания.

Третата стъпка е изборът на ваксинационен център. Може да се посочи населено място или определен лечебен център. Има възможност изборът да бъде осъществен посредством географска карта.

Четвъртата стъпка е определянето на часа. Часовите диапазони са през десет минути, в зависимост от заетостта на избрания ваксинационен център.

24 часа преди да настъпи часът за ваксинация ще получите напомняне за избрания час и място.

Системата ще работи с една седмица напред. Това означава, че часът днес може да бъде запазен за 11 март.

Kолко е реалният брой на прекаралите коронавируса у нас

На всички, които са получили първа доза от ваксината, ще бъде направена служебна регистрация в системата. Ако са посочили телефонен номер или имейл, ще получат известие на коя дата са записани. 

Снимка: Георги Димитров
Снимка: Георги Димитров

От „Информационно обслужване” поясниха, че системата не обхваща общопрактикуващите лекари, а е само за ваксинационните центрове.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов уточни, че има възможност часът да се откаже и да се запише нов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg