Българският лекарски съюз продължава да стои зад тезата, че за белите рецепти трябва да има избор - по преценка на лекаря да се изписват и в електронен вид, и на хартия. Това не означава, че съсловието е против дигитализацията, смята д-р Николай Брънзалов, заместник - председател на Българския лекарски съюз пред БНР. По думите му такова решение е много рязък завой по отношение на достъпа на пациентите до лекарства.
 
Според Пенка Георгиева, председател на пациентските организации "Заедно с теб" трябва да се въведе хибриден модел при използването на белите рецепти. Тя поясни защо това е само в полза на пациентите и техните близки. Такъв е и европейският модел, подчерта Георгиева. По думите й регионалните колегии на БФС от Пловдив, Балгоевград, Шумен са изпратили становища против въвеждането на електронните бели рецепти.
 
Мария Димова, член на Регионалната фармацевтична колегия - София - столична, казва, че подкрепя становището на БЛС. В лично качество, не като член на РФК- София, Димова счита, че системата не е готова белите рецепти да са само електронни. И изрази притеснение, че и към момента няма стабилна интернет връзка за цялата страна, а пациентите имат равни права навсякъде. Димова счита, че всяко намерение следва да се привежда в действие едва, когато са осигурени условия да получаване на услугата, така както е законово регламентирана.
Достъп до тази услуга трябва да има всеки български здравно-осигурен гражданин, от неосигурените, които са посетили лекар и имат изписана рецепта, от неосигурените, прегледани от Спешната помощ с лист за предписание, от чуждестранните граждани с постоянен или временен статут.
 
Още един акцент посочи Мария Димова - защо зелените и жълтите рецепти ще останат на хартия? Защо чужденците да имат право да им се изпълнява хартиена рецепта, а българските граждани - не?
 
В социалният си профил магистър фармацевт Петър Буцев, собственик на аптека в Ямбол посочва, че също подкрепя виждането на Мария Димова.
Той пише: "Не съм противник на електронната рецепта и електронните предписания. Напротив, За съм. Но не съм За, на всяка цена. За съм и зелените и жълтите рецепти - да преминат на електронен вариант, защото това ще елиминира редица нелепи моменти - като покупката на специалните формуляри за поръчка на опиати и ЛП, съдържащи наркотични вещества. Така няма да се "крадат кочани" с жълти рецепти...Скоро в Ямболски окръг бяха ангажирали редица вещи лица с кражбата на няколко рецептурни бланки, което изконсумира маса време и ресурс на държавата, и на данъкоплатците ѝ, за да се стигне до уведомяването на всеки колега, кои номера жълти рецепти - се считат за невалидни.
 

istock
istock

Днес е много ясен пример, системите на лекарите отново са в срив и те не могат нормално да предписват медикаменти, да генерират направления, да правят справки за предходни отпускания и прочие. И винаги съм питал - какви са план Б и С, защото те неминуемо ще са ни нужни, ако елиминираме изцяло хартиените предписания.

Колко време ще важи електронната рецепта

Напротив, за нас ще е в пъти по-бързо, по- лесно и по-безопасно да обслужваме само електронни предписания, защото няма да се налага да четем нито грознопис, нито да поемаме ясно осъзнат риск, поели дълбоко дъх и присвивайки с очи, за да разчетем поредното предписание , което е подобие на почерк, върху подобие на рецепта. Не на последно място ще си спестим и глобите от отпускането без наличие на рецепта , на компромис, на медикаменти "които пих преди" , на "рецепти по вайбър", на "лекарката ми каза да си взема" и още и още ...".Това пише в профила си по повод темата Петър Буцев.
 

istock
istock

Калина Михайлова, адвокат по медицинско право, защити идеята, че електронизацията е абсолютно необходима, като това е тенденция от десетилетия по света, а у нас се бави грандиозно. Издаването на електронни рецепти е правилно, само ако се въведе цялостната електронна система в здравеопазването, смята още Михайлова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg