Няма да се намаляват дните, които личните лекари могат да дават на болния без прекъсване и те остават 14, както досега.

Няма да се намалява и общият брой дни годишно, които ще дават лекарските комисии. По това се разбраха социалните партньори на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Да се приемат критерии за определяне на болничните дни след определени операции. Така ще е ясно при каква ситуация може да се ползва месец и кога по-малко, е друга мярка по-коят о има консенсус.

Предвижда се още възможността за контрол на болния чрез повторна експертиза, но не от лекар, назначен от фирмата, а от независимо медицинско лице.

istock
istock

Социалните партньори са съгласни работодателят да има достъп до болничния лист на служителя и да го получат веднага, след като личният лекар го пусне.

От социалното министерство подкрепят идеята синдикатите и работодателите да участват в регионалните здравни съвети, но само когато се касае за техен работник.

Лекарите против орязването на болничните

Бизнесът обаче настоява работник, за когото се установи, че ползва болничен без да е болен, не само да връща обезщетението, но и да плаща глоба.

Санкция да има и за лекаря, издал фалшив болничен. Когато болният е в Гърция или на риба, той не изпълнява режима, определен от доктора, аргументира се председателят на АИКБ Васил Велев.

istock
istock

Според него тези хора са крадци, защото крадат от колегите си.
При повторно нарушение на лекаря да му се отнемат лекарските права, предлага още бизнесът.

От синдикатите се обявиха категорично против тези предложения. Според тях се отправят тежки и безпочвени обвинения към работниците.

При повторен преглед от лекар на фирмата няма да се получи адекватна експертиза, защото с всеки ден състоянието на болния се мени, опонираха от КТ Подкрепа.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg