Лекарският съюз е против идеята личните лекари да могат да дават непрекъснат болничен за 7 дни, а не както досега за 14.

Неприемливо е и няма да реши проблемът с 3-те дни.

Отделно, ще се създаде допълнителна административна тежест – ще се разкарват хора, за да бъде удължен болничният лист, ще трябва да има и специализирани комисии за удължаване т.е. още медицински специалисти да работят, заяви зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

Не приемаме по никакъв начин този израз "фалшиви болнични" и никога няма да го приемем. Аз не съм виждал такъв фалшив болничен лист, нито съм издавал, каза той.

По думите му, може би има болнични, които не кореспондират със здравословното състояние на конкретния пациент.

Разговорът се отвори, откакто работодателите не искат да плащат първите 3 дни, НОИ също не иска. От другата страна са синдикатите, които защитават съвестните работници, обобщи Брънзалов.

istock
istock

Изрично попитан какво мислят лекарите, лекарят коментира, че след като работодателят и работникът плащат солидарно осигуровки, то работодателят не плаща реално всичко от джоба си.

Брънзалов категорично отхвърли идеята да има 2 лекарски мнения, според него РЗИ не може да дава това второ мнение, защото "лекари се оценяват само от лекари".

200 милиона отгоре за болнични ако плаща изцяло НОИ

"Работодателите много обичат да се бъркат в работата на докторите, а докторите не се бъркат как те управляват фирмите си. Защо не се пита как така работодателите не осигуряват работещите на пълната им работна заплата?

Ако този процес се контролира, ще има ресурс и в здравната система. Затова на работниците им е по-лесно да дойде да висне пред кабинета на някой доктор, защото няма да загубят от реалната си заплата", обобщи лекарят.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg