„От началото на годината около 13 000 души останаха без личен асистент. Това са хора със степен на увреждане под 90%, т.е. между 50 и 70%. Една част от тях са и хора, които нямат ТЕЛК-ови решения. Това са възрастни или самотни хора, над 65г., които са с трудности в самообслужването. Причината за това са ограниченията, които са заложени в закона за личната помощ”.

Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред NOVA.

От 1 март влиза в сила националната програма за грижи в домашна среда

„Направили сме всичко възможно, така че да направим национална програма и нуждите на тези хора да бъдат удовлетворени. За съжаление, тази програма може да бъде факт едва от 1-ви март”, каза още тя.

„Когато се прави едно законодателство, то трябва да предвиди всичко, включително и преходните периоди. Няма как да се постига нещо, което от една страна се знае, че не е финансово осигурено, а от друга се знае, че има такъв буферен период, в който ще има хора, които ще останат без тази помощ”, посочи Деница Сачева.

Министър Сачева коментира и проблема с болничните. 

"Трябваше да бъде направен анализ от НЗОК и от НОИ. Този анализ е вече факт и беше представен на социалните партньори. Беше приет на последното заседание на Министерски съвет. В този анализ министерски съвет заедно с Касата и с НОИ е предложил съответно мерки, които да бъдат обсъждани в комисиите. Мерките са свързани преди всичко с повече контрол, с ограничаване на възможностите за злоупотреби и информационна свързаност между системите."

istock
istock

Министър изтъкна, че едно от предложенията е работодателят да има възможност да сключва договори с доверен лекар или лечебно заведение, което да служи като верификатор дали съответно болничният е необходим или пък има вариант за злоупотреба. 

Защо 13 000 инвалиди останаха без личен асистент

В Закона за здравето има създадено комисии, които заедно с представители на НОИ, на регионалните здравни инспекции и на Здравната каса проверяват телковите решения. Същите тези комисии могат да участват и в проверките на сигнали за документи с невярно съдържание, свързани с болничните, посочи министърът. 

Сигнали основно може да подава работодателят, който има интерес служителите му да бъдат на работното място, а не в болнични, ако нямат нужда от това, уточни Сачева. Според нея обаче трябва да се изчисти и механизмът, по отношение на това кой може да подава сигналите, когато става въпрос за работодатели, които биха могли да използват неправомерно болнични. 

Тя добави, че БЛС също участва в преговорите, тъй като лекарите са волно или неволно страна в издаването на такива документи.

"Трябва да се направи точна преценка къде точно е баланса", заяви Сачева.

Ако НОИ плаща изцяло първите 3 дни от болничния това би струвало на държавата допълнително 200 милиона лева и трябва да се вземе решение дали е ефективно да се върне плащането в НОИ.

istock
istock

Кой може да отиде на санаториум от НОИ

Според Сачева, НОИ не би могъл да изпълни всички конролни функции, а работодателите имат най-пряк поглед върху служителите си и върху това дали те ползват правомерно или не болнични, като контролът върху работодателите може да бъде осъществен единствено от държавата.

"Предстои да се прецени за какво да бъдат пренасочени тези пари", каза министърът.  

По отношение на представената статистика за отсъствали от работа поради болничен 25% държавни служители между коледните и новогодишни празници, министър Сачева уточни, че в това число влизат всички служители в бюджетните организации, като общинските администрации, а не само държавните служители и този висок процент според нея е разбираем, тъй като държавата е най-големият работодател в страната с почти 430 000 души. 


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg