Ежегодно със Закона за бюджета за държавното обществено осигуряване се определят средства, които се изразходват за дейността по профилактика и рехабилитация по условия и ред, регламентирани в Наредба No 1 от 13 февруари 2007 г. за ползване и изплащане на паричните помощи за профилактика и рехабилитация.

Предвидените за 2019 г. средства за профилактика и рехабилитация бяха в размер на 20 103 061 лв., посочват от Националния осигурителен институт.

Право да ги ползват имат лица, за които са внесени или дължими осигурителни вноски за период от шест последователни календарни месеци, предхождащи месеца, през който се провежда профилактиката и рехабилитацията.

Питат за пенсии и болнични в НОИ

Това изискване не се прилага за лицата, получили увреждане в резултат на претърпяна трудова злополука и професионална болест.

През 2019 г. парични помощи ползваха и лицата, получаващи лична пенсия за инвалидност, които не са навършили възрастта по чл. 68, ал. 1 от Кодекса за социалното осигуряване и срокът на инвалидността в експертното им решение на ТЕЛК/НЕЛК не е изтекъл.

istock
istock

Паричните помощи за профилактика и рехабилитация се отпускат на лица с установени заболявания и след преценка на лекуващия лекар, еднократно в една календарна година за 10 дни престой.

Финансирането на дейността по профилактика и рехабилитация през 2019 г. се реализира при следните нормативни условия:

- средства за не повече от 4 основни диагностични и терапевтични процедури дневно (вкл. прегледи и изследвания) по цени, утвърдени от Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ);

- частична парична помощ за хранене в размер на 7.00 лв. за един храноден;

-
лимит за една нощувка в размер на 18.00 лв.

За 2019 г. НОИ сключи договори с 20 юридически лица за общо 51 изпълнители на дейността по профилактика и рехабилитация. Дейността стартира на 28 март 2019 г. и продължи 214 дни.

Изпълнителите, в които се извършваше дейността по профилактика и рехабилитация, са:

- дружества, в които едноличен собственик на капитала е НОИ или Министерството на здравеопазването;

- специализирани болници за рехабилитация, които имат разрешение от министъра на здравеопазването за дейностите по чл. 22 от Закона за лечебните заведения и са извършвали тези дейности най-малко две години;

- лечебни заведения за болнична помощ по чл. 5, ал. 1 от Закона за лечебните заведения, които извършват дейности по рехабилитация.Изпълнителите са разположени на територията на 17 области – София-град, София-област, Пловдив, Варна,21брой 4/2019 г. Бургас, Сливен, Ловеч, Габрово, Монтана, Пазарджик, Стара Загора, Добрич, Благоевград, Кюстендил, Велико Търново, Хасково и Смолян.

Курортните ресурси, с които разполагат изпълнителите на дейността, дават възможност за провеждане на рехабилитация на всички видове заболявания.

Изпълнението на програмата през 2019 г. показва, че са издадени общо 45 005 удостоверения на правоимащи лица.

Най-много са издадените удостоверения от териториално поделение на НОИ (ТП на НОИ) София-град – 5927, или 13,3% от общия брой изплатени удостоверения за страната. В списъка следват ТП на НОИ Пловдив (4773 броя или 10,7%) и ТП на НОИ Стара Загора (3256 или 7,3%).

Проведена е профилактика и рехабилитация на 10 групи заболявания - сърдечно-съдови, стомашно-чревни и чернодробни, бъбречно-урологични, ендокринни, гинекологични и андрологични и кожни заболявания, заболявания на централната нервна система, на дихателната система, на опорно-двигателния апарат и на периферната нервна система.

istock
istock

С най-голям относителен дял са лицата, провели профилактика и рехабилитация за заболявания на опорно-двигателния апарат – 74,83% и на периферната нервна система – 21,05%.

По възрастов критерии най-голям е относителният дял на провелите рехабилитация лица от групата над 51-годишна възраст (68,38%), което кореспондира с по-високата заболеваемост сред тази възрастова група.

Бюрокрация бави доказването на стаж на работници от чужбина

На второ място с дял от 30,46% са лицата между 31- и 50-годишна възраст. Несъществен е относителният дял на преминалите през профилактика и рехабилитация лица под 30-годишна възраст – 1,16%.

Данните показват още, че от всички лица, ползвали паричната помощ, 62,04% са жени.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg