Завърнал се от чужбина българин дни наред не може да се справи с институциите в Шумен, за да докаже стажа си като работник.

Данчо Йорданов потърси съдействие. Оказва се, че завръщащите се в страната ни българи са изправени пред различни препятствия с родните институции, предаде БГНЕС.

През 2011 година Данчо Йорданов заминава за Чехия. Работи на различни места, има договори и осигуровки. В края на 2019 се прибира в България и иска да узакони стажа си.

"От там си изисквах всички документи, като в учрежденията – първо в социалните ми казаха, че когато се прибера в България за изискване на тия УП-та, от които от България ще трябва да се пусне иск в Чехия и Чехия ще уважат и предадат документите", каза Данчо Йорданов.

Възрастта и стажът за пенсиониране нарастват

Тогава започнало неговото пътешествие между Бюро по труда, Здравна каса и осигурителни институции.

istock
istock

"В НОИ след като подадох трети път тези декларации, служителката ми каза, че с тези подадени данни няма да получа нищо. Аз не съм дошъл да получавам нещо – аз съм дошъл да ми придвижите трудовия стаж. И тя – ама то тогава трябва да си изкарате УП-та", каза Йорданов. И така Данчо Йорданов трябвало да събира наново документи, с които да доказва какво и кога е работил.

"Един гражданин, който иска да се пенсионира, подава заявления в държавата, в която пребивава. С подаването на заявлението, той подава оригинални документи без превод, без легализация, от държавите, в които има осигуряване", заяви Маргарита Ковачева, началник сектор „Пенсионно обслужване“.

Как се пенсионират хората в някои страни на ЕС

Признаването на трудов стаж обаче може да стане и преди достигането на годините за пенсия.

А наличието на документи от местоработата не е задължително. Всичко ще бъде потвърдено по електронен път.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg