За 1/5 от пенсионерите възрастта за пенсия у нас е 66 години и 4 месеца.

Това показва анализ на НОИ за новоотпуснатите пенсии от държавното обществено осигуряване за първите девет месеца на годината.

20,7 % от пенсионерите с новоотпуснати лични пенсии за осигурителен стаж и възраст са принудени да чакат до тази възраст, защото в прехода не са успели да натрупат достатъчно стаж, за да отговорят на условията за пенсиониране.

Рекордно увеличение на пенсиите в Румъния

При наличие на поне 15 изработени години тези хора могат да излязат в пенсия на 66 години и 4 месеца -възрастта е еднаква за мъже и жени и също като другите условия се увеличава всяка година до достигане на 67 г. през 2023 г.

istock
istock

Като се вземат предвид годините на сива икономика през прехода, когато не малък процент българи работеха без договор, а 68% от работещите дори и сега, които в бъдеще ще станат пенсионери, са осигурявани на минималната заплата, картината с размера на пенсиите допълнително се помрачава.

Кое налага изкуственото увеличение на възрастта за пенсии? Отговорът на този въпрос даде финансовият експерт – Мика Зайкова.

"Мизерия е, щом социалната пенсия е 132 лв., минималната – 219, прагът на бедност -363, средната издръжка за човек – 614 лв.", каза тя.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg