Новото либерално правителство на Румъния ще запази най-голямото увеличение на пенсиите от три десетилетия, като част от бюджета си за 2020 г.

Правителството, което встъпи в длъжност миналия месец, се придържа към закон, приет от левия му предшественик за повишаване на пенсиите с 40% и обещава, че ще засили събирането на данъци и ще намали държавните разходи.

Колко хора ще спечелят, ако се преизчислят пенсиите

Премиерът Лудовик Орбан заяви, че кабинетът му ще изпълни закона за пенсиите, но призова депутатите да се въздържат от одобрение на по-нататъшни законопроекти, свързани с големи разходи.

Предвидените нови пенсии през следващата година по прогнози ще струват на хазната над 5 млрд. евро.

istock
istock

Заради това се появиха критики, че Букурещ ще надхвърли много прага на бюджетния дефицит, определен от правилата на ЕС на 3% от БВП. За тази година в Румъния той е 4,4%, а за догодина правителството планира 3,6%.

Средната пенсия за малко под 5 милиона румънци е 305 долара на месец (около 270 евро), показват данни на държавната пенсионна агенция. Тя е една от най-ниските в Европейския съюз, пише CNBC.

Минималната е само 163 долара, но хиляди хора, включително бивши членове на полицията, тайните служби, военните и магистратите, получават специални пенсии.

„Ясно е, че увеличението на пенсиите с такъв мащаб не съответства на настоящите икономически данни“, казва главен икономист в "Райфайзен Банк Румъния". „Пенсионната сметка е един от, ако не и най-сериозните вътрешни проблеми, пред които е изправена румънската икономика“, добавя той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg