Около 13 хиляди души остават извън обхвата на Закона за личната помощ, каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред журналисти в парламента и увери, че се работи по решаването на проблема.

Поискахме информация от общините колко хора до момента са получавали "личен асистент" като услуга и колко от тях ще останат извън обхвата на Закона за личната помощ.

Към този момент знаем, че това са около 13 хиляди души, като около 5 хиляди са възрастни хора над 65 години, посочи министър Сачева.

Хиляди хора с увреждания са без личен асистент

Тя обясни, че до края на тази година Законът за личната помощ въвежда ограничения да може да се ползва личен асистент само от хора и деца, които имат 90 и над 90 процента степен на увреждане.

istock
istock

По този начин се създава дисбаланс и в системата влизат много хора, които до момента не са получавали тази услуга - техният брой расте, като от септември до сега от 5 хиляди вече те са 20 хиляди души, но същевременно извън обхвата са останали тези хора, които до момента са имали тази помощ, посочи социалният министър.

Деница Сачева съобщи, че в момента се разработва национална програма за грижи в домашна среда, която да покрие нуждите на колкото се може повече от тези хора.

ТЕЛК ще могат да решават само по документи

Тя уточни, че какви точно ще бъдат мерките, ще може да каже до края на тази седмица или най-късно в началото на следващата.

Според Сачева е добре да се помисли и за промени в Закона за личната помощ, защото очевидно имало текстове, които биха могли да създават и бъдещи проблеми.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg