Това, че синдикатите реагираха светкавично на възможността за отнемане на права на осигурените лица, заслужава поздравления.

Това заяви председателят на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика д-р Хасан Адемов.

Той е категоричен, че когато плащаш осигурителни вноски, задължително трябва да получаваш и обезщетение срещу тези вноски, предаде БГНЕС.

Относно аргументите на работодателите, че расте броят на болничните и съответно изплатената сума, д-р Адемов посочи, че т.н. къси болнични са едва 9% от всички издадени през годината.

От 900 хиляди издадени болнични листи, само 200 хиляди са къси. Така че проблемът не е само в първия ден и затова той трябва да се реши комплексно.

Според Адемов за целта е нужен цялостен анализ на системата на медицинската експертиза. Той посочи, че по-дългите болнични, които вече се поемат от НОИ, се дават от лечебните заведения.


Как е решен въпросът с болничните в Европа

istock
istock

Мениджърите на тези лечебни заведения са заинтересовани от по-голям прием на пациенти, за да могат да вържат бюджета. Общопрактикуващите лекари пък са заинтересовани да издават болничен, защото ако пациентът не е доволен, има възможност да го смени на всеки 6 месеца, припомни д-р Адемов.

Той смята, че мястото за решаване на проблема е в Националния съвет за тристранно сътрудничество, но на базата на реален анализ, а не на емоция от едната или другата страна.

По повод втория стълб на пенсионното осигуряване, депутатът заяви, че има доста противоречиви текстове, които не дават възможност за изплащане на втората пенсия.

Орязват платените болнични от работодателя

Проблемът е, че първите жени, които трябва да получат втора пенсия в края на 2021 г., в зависимост от средствата от техните индивидуални партиди, ще получат допълнителна пожизнена пенсия, само ако парите в партидите им са над 15% от минималната работна заплата.

Това създава известни притеснения, но проблемите са доста и идват от приетата идея пенсията от НОИ да бъде намалявана с 20%, каза Адемов.

Според него положителното от дискусията по темата е, че брутният размер на осигурителните вноски, които внася осигуреното лице през целия си осигурителен път, ще бъдат съхранени и към тях ще бъдат прибавени средствата от инвестиционния портфейл на частния пенсионен фонд.


​​​​​​​

istock
istock

Тоест колкото по-голяма е сумата в индивидуалните партиди, толкова възможността за получаване на по-голяма пенсия е налице. Най-важното е да не се противопоставят ДОО с частните фондове.

Защо вторите пенсии са ниски​​​​​​​

Съмненията са че първите, които ще ги получат, и са имали периоди на безработица или пък са били в сивия сектор, няма как да получат приличен размер и да бъде по-голям от този, ако са се осигурявали само в НОИ, посочи депутатът.

Той припомни, че до 5 години преди датата на пенсиониране, всеки може да прехвърля своите индивидуални партиди по бюджета на НОИ и да получава пенсията си само от НОИ.

Най-важното за един бюджет е да има ефективност на публичните финанси, а това не го виждаме в здравеопазването, пенсионната система. Така Адемов мотивира позицията на ДПС по повод проекта на държавния бюджет за догодина. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg