Работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични в годината на един работник.

Това предложение ще бъде обсъдено от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), съобщи социалният министър Бисер Петков.

Промяната се предлага като част от мерките на правителството за справяне с проблема с фалшивите болнични.

Слагат таван на болничните

Сред другите предложения, които ще бъдат обсъдени на Тристранката, е и личният лекар да има право да дава по-малко дни болнични. „Личният лекар сега може да издава болничен лист до 14 дни.

Обсъжда се предложение да се намали този срок - мисля, че и от лекарските среди се изказа подкрепа до 7 дни“, казва Петков.

Социалният министър уточни, че в НСТС ще бъдат обсъдени всички възможни мерки за ограничаване на фалшивите болнични: „Нека да поставим темата на един широк разговор и съм сигурен, че този път тя няма да се остави така в безвремието.

istock
istock

А ще се намери решение, което да бъде подкрепено от всички и да бъде приведено в действие“, каза Петков.

От КТ "Подкрепа" пък ще предложат първите пет дни от болничните да са за сметка на работодателите, обяви на брифинг в парламента Йоанис Партениотис, вицепрезидент на КТ "Подкрепа".

И това предложение ще бъде направено по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Българинът няма да си трае за болничния

"На предстоящия НСТС ние ще поискаме периодът, който да бъде покриван от работодателите, да бъде увеличен от три на пет дни. Нещо, което като позитивна практика наблюдаваме в по-голямата част от страните на ЕС", каза той.

Двата синдиката - КТ "Подкрепа" и КНСБ остават в стачна готовност, въпреки че премиерът Бойко Борисов обяви, че отпада предложението първият ден от болничните да не се плаща.
 
Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg