Около 3,7 млн. са работещите у нас. Ако се приеме първият ден от болничния да се заплаща от служителя, "българинът няма да мълчи", заяви икономистът Мика Зайкова пред БНР, като не изключи възможността да се стигне до масови протести, които да разклатят правителството. 

Тя не отрече наличието на фалшите болнични и зле работещата ни здравна система.

Според нея, НОИ трябва да плаща обезщетение за всички дни от болничния лист, както и да се прекрати въведената временна антикризисна мярка, която в последствие се превърна в постоянна - работодателят да плаща първите 3 дни от болничния.

"Болната" здравна система води до фалшиви болнични

"Не може НОИ да прибира парите, а някой друг да плаща," заяви Зайкова. 

Икономистът настоява и злоупотребата с болничен да бъде криминализирана.

istock
istock

Когато един човек е заплашен от затвор или да получи тежка санкция, ще си помисли дали да злоупотребява, счита тя. 

По думите ѝ не може да се взимат такива важни решения през главата на социалните партньори.

Казусът с болничния се задълбочи

„Има трима участници в цялата далавера – работникът, този, който му издава болничния лист, и този, който контролира. Това си е чиста корупционна практика. Тъй като се борим с корупцията, моля да направят ефективен контрол“, коментира още тя.

Зайкова се съгласи с д-р Нигяр Джафер от ДПС, която каза, че това е скрито увеличение на осигурителната вноска.


Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg