Има три основни начина за установяване на болните от коронавируса, каза днес председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски и обясни какви са те и колко ще струват на правителството.

Според СЗО и Си Ди Си Атланта единственият достоверен начин е с рийлтайм Пи Си Ар (PCR), който е бавен, изисква апаратура и много добре обучен персонал. Но няма друг метод, доказал повече своята надеждност, обясни той на брифинг в Министерски съвет.

„При пълен капацитет на лабораториите в България те могат да установят 1000-1200 случая дневно, каза Мутафчийски. Това означава около 30 000 теста месечно, като цени – 930 хил. лв. на месец“, каза той. И добави, че в поръчката на Еврокомисията за България са отделени 600 000 такива теста.

Над 40 млн. лева от еврофонд се пренасочват в борбата с COVID-19

Вторият начин за идентификация на заразен е т.нар. "флуорисцентен имунохроматографски метод", който е на базата на антиген, който го има на повърхността на вируса.

„Пробата се взима като за рийлтайм Пи Си АР (носогърлен секрет), но идентифицирането става много бързо – за около 5 минути с портативен апарат, а в момента се разработват тестове, като тези за бременност“, каза Мутафчийски.

istock
istock

Ген. Мутафчийски обясни, че т.нар. флуорисцентен имунохроматографски метод се прилага на две места в България, включително във ВМА, като резултатите се следят внимателно. И че има поръчка за 40 машини. Според фирмите производителки достоверността е около 70%, но се работи и методът става все по-надежден.

„Тези тестове ще дадат възможност да се популяризират масово, защото не изискват обучен персонал, така че предвиждаме, че ще могат да се правят 5 хиляди, 10 хиляди, до 20 хиляди дневно. Или около 300 000 теста на месечна база, които при сегашната цена на тестовете означава 10 милиона лева месечно“, добави той.

Кой плаща за лечение, ако се разболеем от COVID-19 в чужбина

След стигане на платото на епидемията започват антитяло тестовете – тези толкова спорни, бързи тестове.

„С тях може да се установи колко души са заболели без дори да разберат и все пак са придобили имунитет. Това се предвижда да бъде правено в широки граници 20,30 до 40 хиляди на ден, което в парично изражение означава 10 милиона лева на месец“, каза Мутафчийски.

istock
istock

Той посочи, че първият вид тестове е важен заради безспорния резултат, вторият – защото открива новозаболели и става много по-бързо и се предвиждат за рискови групи, третият вид тестове са важни след втората половина на епидемията, защото ще дадат реалната снимка, която показва колко са придобили имунитет.

Как да разпознаем коронавируса

„На базата на тези данни можем да оформим кохорти от здрави лица с придобит имунитет, които спокойно могат да работят. Това ще даде основата да се освобождават мерките една по една и до съживяването на обществения живот и икономика. Това ще струва на правителството около 20 милиона месечно“, каза Мутафчийски.

Ако в първия етап на кривата се набляга на по-скъпите тестове, които ще натоварят тази сметка, то във втория етап тези тестове вече са доста по-евтини, но са по-масови. Така че стойностите на различните видове тестове месечно могат да преливат един към друг, съобразно ситуацията, обясни шефът на Националния оперативен щаб.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg