„Не става дума за въвеждането на нови мерки. Това са мерки, предвидени в Националния план за справяне с пандемията. С оглед на това, че броят на положителните проби нараства от 1 август, вече е време да се въведат тези мерки на централно ниво”.

Това заяви в студиото на „Здравей, България” епидемиологът и съветник на министъра на здравеопазването проф. Мира Кожухарова.

По думите й обществените места, на които се събират много хора, е разумно броят на посетителите да бъде намален, без да бъдат затваряни.
 
„Ако имахме по-висок процент ваксинирани, вместо на 30 процента, капацитетът на тези места щеше да е 50%.

Но към момента за затваряне на заведения и барове не се говори. Но според колегите е разумно работното им време да се намали – да работят до 23 часа”, посочи тя.Именно тази мярка е обсъждана вчера по време на съвета към Министерство на здравеопазването.
 
Мерките трябва да съответстват на вида причинител на болестта - при този щам заболеваемостта е широка сред възрастовите групи 20 - 29 и 30 - 39 години. Затова и мерките трябва да бъдат насочени натам, обясни Кожухарова.

istock
istock

Към момента има относително бързо нарастване на случаите, засега няма проблем с болниците, макар и приетите за лечение да са над 2000 за страната. Проблемите вече не са такива, каквито бяха при втората и третата вълна на вируса.

Фандъкова: Без затягане на мерките в София към момента

"Колегите могат по-адекватно да реагират, както и да направят сметка за откриване на легла. Стои проблемът с персонала, но той е хроничен", констатира Мира Кожухарова.
 
Тя смята, че идеята за амбулаторно домашно лечение на коронавирус съответства на психическата нагласа на българина, който не обича да ходи в болница.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg