За да се достигне до правенето на третата доза ваксина срещу COVID-19, е необходимо да мине известно време. Не трябва да се бърза с поставянето ѝ, каза в "Денят започва" имунологът акад. Богдан Петрунов.
 
Според него трябва да са минали поне 10 месеца от втората доза.
 
„След проведен пълен курс на имунизация ние имаме имунитет не по-малко от 10-12 месеца. Т.е. една година, приблизително десет месеца най-малко след втората доза на имунизация ние имаме приличен имунитет и не е необходимо да се бърза“, уточни той. Акад. Петрунов е категоричен, че ваксината няма 100% ефективност.
 
С възрастта над 65 години болните от злокачествени заболявания, трансплантираните, имат значително по-нисък имунитет и трябва да си поставят третата доза, но здравите могат да изчакат до 1 година, препоръча ученият.
 
По думите му страдащите от сърдечни, белодробни, бъбречни и чернодробни заболявания трябва да са с приоритет при поставяне на третата доза.

Можем ли да се ваксинираме срещу грип и срещу COVID-19

„Вероятно това ще бъде бъдещето на борбата ни с коронавируса. Вероятно всяка година, или през две години, в зависимост от имунитета, който ще се развие, ние ще бъдем принудени да правим усилваща инжекция, или ще правим пълен курс на имунизация“.
 

istock
istock

Горещо препоръчвам на всички да си направят и противогрипната имунизация, каза още акад. Петрунов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg