Въпреки че третият локдаун свършва на 31 март, 1 и 2 април също остават неработни за детските градини. Това съобщи кметът Йорданка Фандъкова. "Една от целите на мерките е всички спокойно да могат да излязат да гласуват на 4 април", обясни Фандъкова.

Строгите мерки трябва да се въведат, но да са със сравнително кратък период на действие и после поетапно да се отпускат, са се разбрали бизнес асоциациите с кмета на София. По думите й първите мерки, които ще бъдат разхлабени, са отварянето на масите на открито пред заведенията.

В болниците все още има свободни легла както за неусложнени пациенти, така и за такива, които се нуждаят от сериозна грижа. Около 75-80% от леглата в софийските болници са заети към днешния ден. Числата обаче са динамични, обясни кметът.

Вижте колко ще плащат за дете, неприето в ясла

По думите й е положено огромно усилие от страна на болниците да увеличат леглата си. "Всички трябва да положим усилия, за да пречупим тази крива и да не позволим хора да остават в линейките", каза Фандъкова.

Кметът обясни, че решенията дали и кога да се затвори всичко са много трудни. Причината е, че много хора остават вкъщи и губят работата си. Същевременно със затварянето на детските градини и яслите също има голям процент хора, които не могат да ходят на работа, тъй като няма кой да гледа децата им.

istock
istock

"В последните дни има посещаемост около 50% в детските градини и по-малко в яслите. Но има процент хора, за чиито деца няма кой да се грижи", каза Фандъкова. За тях продължава да действа мярката на агенцията за социално подпомагане, която дава на кандидатствалите за нея 625 лв. на месец за едно дете и над 900 лв. при две деца в семейството.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg