Над 35 милиона са вече потвърдените случаи на заразени с новия коронавирус, посочват данни на американския университет "Джонс Хопкинс". Починалите са над 1 милион и 34 хиляди, а излекувалите са над 24 милиона и 300 хиляди.

Най-много случаи на зараза има в САЩ, следвани от Индия и Бразилия.

Рискът от зараза при децата е с 44% по-нисък

От полунощ Чехия върна извънредното положение заради коронавирусната пандемия, предаде ТАСС. То ще продължи 30 дни.

Правителството на Франция днес ще обяви официално Париж и неговите предградия за зона с максимална опасност във връзка с разпространението на коронавируса.

Avenue des Champs Elysees в Париж
istock

Очаква се кметът на френската столица да обяви нови ограничителни мерки. Съгласно тях ресторантите ще могат да останат отворени при условие на засилени санитарни мерки, а висшите учебни заведения ще приемат само 50 процента от учащите. Баровете в района ще затворят врати от утре за 15 дни.

В Ирландия екипът за извънредни ситуации в здравеопазването препоръча на правителството да обяви най-висока степен на тревога във връзка с разпространението на вируса и да се вземат съответните ограничители мерки, както и да се върне страната към пълна изолация, предаде Ройтерс.

Италия премахна карантината за българи

Исландия ще затвори от днес баровете и ще ограничи събиранията на до 20 души на обществени места. Изключения ще бъдат правени за погребения и в университетите.

Италианското правителство вероятно ще наложи нови ограничения в страната в идните седмици, предаде Ройтерс, като се позова на здравния министър Роберто Сперанца. Сред мерките, които се обсъждат, са задължително носене на маски из цялата страна и ограничения върху събиранията на едно място.

istock
istock

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио планира да върне девет квартала под строга блокада, след като случаите на новозаразени с коронавирус в мегаполиса се увеличават. Де Блазио ще поиска затваряне на всички несъществени магазини и всички училища в девет района на Бруклин и Куинс. Предложението трябва да бъде одобрено от губернатора на щата Андрю Куомо. Това би било първото голямо ново блокиране на хора и икономически дейности след като през март градът беше силно засегнат от пандемията. В Ню Йорк жертвите на Covid-19 са почти 24 000.

Британските власти съобщиха, че по техническа грешка 15 841 случая на зараза с коронавируса не са били добавени миналата седмица в националната база данни, използвана за проследяване на контактите. Сега след установяване на пропуска данните за броя на заразените бяха коригирани и вчера достигнаха рекордните 22 961 души за денонощие, заради добавянето на близо 16 000-те невключени случая, предаде Ройтерс.

istock
istock


Същевременно председателката на работната група по ваксините Кейт Бингам заяви, че ваксинирането на всички в страната за коронавируса няма да се случи. Пред британския в. "Файненшъл таймс" тя каза, че е нужно да се ваксинират само хората с рискови фактори. Няма да се ваксинират лица под 18 години, допълни тя. Ваксината ще бъде за хората над 50 години, като фокус ще бъде поставен и върху здравните работници, служителите в социалните домове и уязвимите лица.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg