Проблем с достъпа до медицинска помощ по време на коронавирусната пандемия са имали 15 на сто от българите, а 28 на сто - с осигуряването на лекарства и консумативи.

Почти никой от интервюираните не е съобщил за проблеми при необходимост от спешна помощ. Това показва социологическо проучване за "Индекс на болниците" - инициатива на агенция "Галъп интернешънъл".

Проучването е национално представително и е било осъществено в периода 14- 22 май сред 798 души с пряко лично полустандартизирано интервю.

Без задължително лечение в болница за пациенти с COVID-19 над 60 г.

Медицински услуги са били отлагани или са отпадали по лична преценка на пациента или на медицинско лице. Респондентите са имали възможност да дават повече от един отговор, като 7% от запитаните са отговорили, че са имали проблеми с посещението при лекар-специалист, 6% са имали затруднения в достъпа до личен лекар, а 4 на сто - до лекар по дентална медицина.

istock
istock

Един процент от интервюираните са посочили, че са имали проблем, свързан с лечение в болница, осъществяване на операция и други. Това означава, че проблеми с лечението в болница вероятно са имали около 15 на сто от пациентите, които са имали нужда от хоспитализация между средата на март и средата на май, посочиха от "Индекс на болниците".

Заплатен PCR тест от гражданите не е условие за прием в болница

В най-голяма степен за проблеми са споделили най-възрастните респонденти. Живеещите в София са посочили пречки в значително по-голяма степен на фона на останалите граждани, като близо една трета от столичаните са декларирали някакви забавяния или проблеми.

За проблем при закупуването на препарати и консумативи - маски, дезинфектанти, превръзки и други. са съобщили 22 на сто от запитаните участници.

Трудности при набавянето на лекарства, изписвани с рецепта, лекарства за хронични заболявания и др., са имали 6 на сто от интервюираните. Пет процента са заявили, че за тях е било трудно да си набавят лекарства без рецепта.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg