Тест за коронавирус може да се прави по желание, като заплащането поема пациентът.

Лаборатории в страната правят и бързите кръвни, и бавните, но достоверни, по метода на полимеразната верижна реакция PCR тестове.

„PСR е златният стандарт към момента. С него може да се докаже, че сте носител и че сте болен и заразоносител. Може да се направи от 3 – 5 ден след контакт с доказано болен или при първа прояви на клинични симптоми“, обясни пред „Хоризонт“ д-р Веселина Колева, завеждащ клинична лаборатория в болница „Токуда“, където могат да се правят и двата вида тестове.

Какви са тестовете за Covid-19 и колко ще струват

PСR тестът се прави от гърлен и носен секрет. Резултатът излиза в рамките на 24 до 48 часа. Сигурността е над 90%.

Бързият тест може да докаже дали човек е преболедувал, ако се направи поне две седмици или след контакт със заразен. Той е готов за 10-15 минути.

istock
istock

Лаборатория „Рамус“ в София прави три вида тестове – PCR и два вида бързи, но хората предпочитат по-бавния тест, тъй като опитът с бързите е малък, поясни управителят доц. Росен Михайлов.

Тестове могат да се направят и в „Софиямед“.

Ще правят бързи тестове за коронавирус в частни лаборатории

Бързите тестове могат да се правят в много лаборатории в страната, защото се правят лесно, но сигурността им е около 80%. Те са подходящи за скрининг на големи групи от хора.

Цените на PСR тестове варират от 100 до 130 лева, а на бързите са около 30 лева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg