Хартиената рецепта може да се изпълнява в аптеката повече от веднъж в рамките на давността от шест месеца. Това обясни за "Хоризонт" Маргарита Грозданова, член на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз, във връзка с припомнянето на здравното министерство, че издадените преди 16 октомври хартиени рецепти за антибиотици и антидиабетни лекарства са валидни за посочения период от време.
 
Предписването на лекарства за многократна употреба и отпускането им месец за месец с една и съща рецепта е характерно за лечението на диабет, а не за антибиотиците, обясни маг. фармацевт Маргарита Грозданова.
 
"Този антибиотик, ако след четвъртия месец има нужда човек, може да не е точно същият антибиотик. Според мен не е правилно антибиотикът да се изписва за многократна употреба", обясни тя

Какво трябва да знаем за електронната рецепта

Според нея ситуацията с продажбата на антибиотици с електронна рецепта вече е нормална.
 

" Има случаи, когато докторът не позволява генеричната замяна. Тогава сме принудени да върнем пациента при доктора", посочи Грозданова.
 

istock
istock

Дни след забраната за износ на инсулини, недостигът на определени видове продължава. Като Фиасп и Тресиба. "Явно внася се някакво минимално количество. Разпределя се на някои определени аптеки. Ние трети месец не сме получили от тези видове инсулини", каза тя.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg