Най-добрите приятели са ни тези, с които не се срещаме в момента. Не правете огромни събития!

Този призив отправи Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

За новите ограничителни мерки, които влизат в сила от петък вечерта и ще продължат до 21 декември, той обясни:

„Мерките имат за цел да достигнем до платото на заразени и смъртни случаи“. Според него няма отговорно правителство, което пасивно да гледа тези данни, без да вземе мерки.

Затварят заведения, молове и училища от събота

„Европа е континентът, който продължава да е в разгара на епидемията. Защо е така е трудно обяснимо, но е факт. В ЕС, за последните 14 дни, имаме 3 млн. заразени, 50 000 починаха. Защо сега взехме тези мерки? Половината от обществото смята, че трябва да са още по-строги. Другата половина мисли, че няма нужда от мерките“, коментира Кунчев.

istock
istock

„Такива решения не се вземат на база емоции, вземат се на базата на факти. Следим 17 показателя, сравняваме ги с другите държави и вземаме решения, с които да намерим сечението, с което да пазим здравето на хората и икономиката”, допълни още той.

Доц. Кунчев поясни, че ограничителните мерки у нас са по-леки и са съпоставими с тези в Испания, Италия и Франция. Далеч по-строги са те в Израел, Гърция и Румъния.

Той бе категоричен, че се затварят детски градини, училища и фитнеси, защото е научно доказано, че това са местата, които има най-голям риск за заразяване. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg