„Намираме се в четвърта вълна на коронавируса в пълния ѝ разгар. След едно известно задържане, за което се надявахме, че е плато, сега виждаме, че макар и по-слабо, ръстът продължава“, казва доц. Ангел Кунчев, цитиран на фейсбук страницата на МЗ.

На седмична база има 10-15% увеличение, което не е малко. Все още здравната система работи почти нормално, но в отделни райони напрежението е по-голямо.

В страната заболеваемостта е в рамките на 340-360 на 100 000 души.

Проверяват лекар със съмнително много ваксинации

„Винаги могат да се затегнат мерките, когато това е необходимо и оправдано, но е доста болезнено. От една страна, дългият период страшно много умори и изнерви хората и здравната система, от друга - много хора започват да пренебрегват опасността и са по-малко склонни да правят жертви заради друг“, коментира главният държавен здравен инспектор.

Процентът на хората, които се колебаят или не искат да се ваксинират, е висок. Не знам дали е страх или поддаване на откровено лъжливи информации и манипулации, с които е пълно в социалните мрежи.

istock
istock

Данните показват, че ваксините имат същото качество и ефективност, дори ако срокът на годност се удължи с една година. Очакваме решение на Европейската комисия за удължаване срока на сертификатите за ваксинация с още една година.

Кунчев: Не достигнем ли 70-80% имунизирани, винаги ще има нови вълни

Издаването на фалшиви сертификати за ваксинация е престъпление. Ако лицето, притежаващо такъв документ, е преносител на вируса, това засяга здравето на всички около него и прераства в заплаха за общественото здраве.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg