Да се преустанови денонощното разположение на личните лекари, защото се знае, че това е практически неизпълнимо. Това е една от идеите за промени в здравната система, обяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров пред журналисти след среща със съсловната организация и с НЗОК, цитиран от БТА.
 
Министърът ще настоява да отпаднат лимитите за болниците. Те предизвикват неизплатени суми на болниците, посочи той. По думите му този модел не може да работи. Много болници осъдиха НЗОК, а тази година имаше няколко решения на съда, според които, ако дейността действително е извършена от болницата, не може да не бъде платена, добави той. На практика лимитите са наказание за добре работещи болници, каза още Кацаров.

Обсъждали сме да се водят преговори и за промени в цените на медицинските дейности. Ще настоявам да се въведат и коефициенти на цените на медицинските услуги, допълни Кацаров.

Повече дейности трябва да се извършват в извънболничната помощ, тъй като модерната медицина вече позволява още дейности, извършвани в болничната помощ да се прехвърлят в доболничната, добави той.

Ще се търси начин за повишаване на контрола от страна на пациентите. Кацаров уточни, че и потребителите би трябвало да са заинтересовани да не се злоупотребява с техните пари и източването на системата.

istock
istock

Предстоят преговори за промени в Националния рамков договор, надявам се да започнат сега и ще настоявам да се обсъдят внимателно и спокойно, за да се намерят решения за добре работеща система, каза още Кацаров.

Пращат ни съобщение дали сме били на преглед при лекар

Управителят на НЗОК проф.Петко Салчев каза, че експертите ще обсъдят какви биха могли да бъдат промените в нормативната уредба, а за цени може да се говори през есента, когато ще има яснота за бюджета на НЗОК.

istock
istock

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров посочи, че идеите на министъра са били обсъждани в съсловната организация. Важно е парите да следват пациента, да не се определят в някой кабинет, важно е да изнесем голяма част от дейностите в извънболничната помощ, отбеляза той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg