"Ще се наложи локдаун у нас, ако Омикрон се разпространи. Ние няма да сме остров на щастието. Трябва да има и по-сериозен контрол за спазванетно на мерките",  това каза пред NOVA NEWS алергологът акад. Богдан Петрунов.

"Нищо чудно да се появи Омикрон и у нас, защото вече го има в редица страни в Европа", добави той.

Според него не сме пречупели епидемията, защото болните се увеличават, в интензивните отделения бройката е постоянна и рязко се изостава в имунизационната кампания.

Проф. Витанов: Проблеми с Омикрон у нас ще има евентуално догодина

"Първите данни за Омикрон са, че не протича по-тежко от останалите варианти, но още нямаме достатъчно данни и не бива да се всява излишна паника", заяви още той.

"Трябва да се разбере доколко ваксините действат върху новия вариант Омикрон, но това предстои да се установи", добави акад. Петрунов.

Ученият обаче каза, че при всички положения ваксинирането може само да помогне, дори в по-малък процент.

istock
istock

Той отново потвърди, че ваксините предпазват от тежко заболяване и фатален изход, но не от заразяване и разпространение.

"Третата доза увеличава ефективността от ваксините, защото тя постепенно отслабва", каза още той.

За акад. Петрунов всички държавни служители трябва да бъдат имунизирани, както и тези които работят в здравната система.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg