В началото сме на нова вълна на Омикрон. Твърденията, че заразените с този вариант боледуват 70% по-леко, не са верни. Това заяви пред NOVA математикът Лъчезар Томов.

"Това може да е валидно за население, което е масово ваксинирано. Но не важат за България, защото у нас има много голям брой неваксинирани и непреболедували. Това означава, че можем да имаме 3 до 6 пъти повече болни едновременно, отколкото сега. Процентът на положителните проби от PCR тестовете може да скочи до 70 на сто", обясни той.

Омикрон може да вдигне още цените на стоки и услуги

Предвид прогнозираното от него развитие на пандемията отсега нататък, той предполага, че COVID смъртността у нас отново ще скочи, защото много заразени няма да може да бъдат лекувани адекватно. 

Томов е категоричен, че при настъпващата вълна на вируса страната ни няма да се прави без пълен локдаун. „Добрата новина е, че който е ваксиниран, носи хубава маска и ограничава контактите си, може да бъде спокоен”, посочи още математикът.

istock
istock

„В COVID реанимацията на нашата болница има 45 пациенти. От данните, които получаваме ежедневно, има ваксинирани пациенти с леко и средно протичане на инфекцията. При тежките случаи – нямаме ваксинирани пациенти”, заяви доктор д-р Милен Шопов, началник на COVID реанимацията в УМБАЛ "Медика-Русе".

Акад. Петрунов: 20% от всички прекарали инфекцията, ще развият късен или дълъг COVID

„Пандемията е уникална и много остра провокация към човешката психика, свързана най-вече с усещането за загуба на контрол”, посочи психологът Росен Йорданов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg