Министерството на труда и социалната политика не подкрепя промените в Закона за социалните услуги, внесени от депутати в Народното събрание, които предвиждат право на личен асистент да имат и тези хора с увреждания, за които не е определена чужда помощ.

В момента пълнолетни с трайни увреждания имат право на асистентска подкрепа само ако са с определена чужда помощ.

В момента по Закона за хората с увреждания подкрепа получават над 670 000 пълнолетни с трайни увреждания – с 50  и над 50% вид  и степен на увреждане и намалена работоспособност. Ако отпадне изискването за чужда помощ почти всички от тези хора стават автоматично потенциални потребители на социалната услуга асистентска подкрепа, посочват от социалното министерство. В момента право на асистентска подкрепа имат около 18 000 души, по данни за 2024 г. са за 21 769 субсидирани потребители.

Размерът на стандарта за следващата година е 7016 лева за един човек за година. Тъй като при отпадане на изискването за определена чужда помощ няма как да се ограничи броят на потенциалните потребители, то възможните такива ще бъдат 670 000 души, допълнително към сегашните близо 20 000.

Предлагат промени в правото на личен асистент

При това положение нужните средства от бюджета за 2024 г. за обезпечаване на грижата за всички потребители биха били 4,56 млрд. лева, което е 5 пъти повече от целия бюджет за социални услуги, се посочва в становището на МТСП. Друга пречка пред такава промяна е осигуряването на лични асистенти.

istock
istock

„Не считаме, че това следва да бъдат асистенти от семейния кръг на лицата, тай като сред целите на предоставянето на услугата е не само полагане на качествена грижа за лицата в невъзможност за самообслужване, а и завръщането на техните близки, които са били притиснати от обстоятелствата, на реалния пазар на труда“, пише в мотивите на министерството.  

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg