Разпространението на мутиращите варианти на коронавируса няма да предизвикат нова пандемия, заяви директорът на Европейското регионално бюро на Световната здравна организация /СЗО/ Ханс Клюге в интервю пред испанския вестник "Паис".

"Новите варианти жестоко ни напомнят, че вирусът все още ни поразява. Но това не е нов вирус, това е нормалната еволюция на всеки патоген, който се опитва да се адаптира към своя приемник, човека. Това не е началото на нова пандемия, но разбира се, трябва да бъдем много бдитетелни!", подчерта Клюге

Ангелов: Наблюдава се трайна тенденция за покачване на новозаболелите

Според него бдителността е важна, тъй като новите щамове могат да предизвикат повторни заразявания и по-бързото разпространение на инфекцията. А това ще усложни работата на здравните системи в някои страни и възможността им да се справят с пандемията.

Освен това новите варианти могат да повлияят на ефикасността на ваксините.
 
"Трябва да бъдем внимателни, тъй като ако станем свидетели на по-бързото разпространение на коронавируса и нарасне придвижването на ваксинираните хора, може да се стигне до увеличаване на смъртността", заяви представителят на СЗО.

В заключение той каза, че 2021 година ще стане поредната с Covid-19, но заболяването ще бъде по-управляемо и по-предсказуемо.

От началото на пандемията от коронавируса в света се заразиха около 106,9 милиона души, а над 2,3 милиона починаха.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg