Най-много софиянци са ползвали санаториум с пари от НОИ. Към средата на декември 2020 г са издадени общо 28 027 удостоверения на правоимащи лица, като 3544 от тях или близо 13 на сто са от столичното поделение на НОИ, показват данните на института.

Следват жителите на Пловдив, като местното подразделение е издало 2955 удостоверения (10,7%), а това в Стара Загора - 1996 удостоверения  или 7,2% от всички. През миналата година средствата предвидени за безплатния санаториум са били над 20,1 милион лева.

За да се възползват от програмата на НОИ, трябва да имате внесени или дължими осигуровки за период от шест последователни месеци, предхождащи този, през който се провежда профилактиката и рехабилитацията. Това изискване не важи за хора, получили увреждане в резултат на трудова злополука и професионална болест.

През тази година парични помощи ползваха и лицата, получаващи лична пенсия за инвалидност, които не са навършили стандартната възраст за отпускане на пенсия за стаж и възраст и срокът на инвалидността в експертното им решение на ТЕЛК/НЕЛК не е изтекъл.

Близо 72 на сто от всички, ползвали рехабилитация от НОИ, са били със заболявания на опорно-двигателния апарат, а всеки четвърти – на периферната нервна система.

istock
istock

Най-много от програмата са се възползвали българи над 51 години – 69% от всички, като причината е по-високата заболеваемост сред тях, обясняват от НОИ. Близо 30 на сто са били пациентите между 31- и 50-годишна възраст, а делът на младите – под 30-годишна възраст  е едва 1%. Данните показват още, че от всички лица, ползвали паричната помощ, 60,90% са жени.

Колко ще се доплаща за санаториум от НОИ

Одобрените по програмата на НОИ доплащаха по 7 лева за храна на ден и 18 лева за нощувка. През миналата година в нея участваха 49 хотели и санаториуми.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg