Тези мерки са приемани на базата на риска при съответната дейност, не е измислено тази седмица от експертите на Министерството на здравеопзването – това е в основата на науката епидемиология.

Има публикувано по отношениe на COVID-19 международни стандарти кои са най-рисковите места за заразяване. Има разлика по отношения на начина на предаване и условията.Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров пред журналисти в кулоарите на парламента, информира Dariknews.bg.

Здравният министър коментира темата с протестите от бранша на заведенията.

Какви помощи ще получат работниците заради COVID-19

Според него, ограниченията са добре премислени и са минималните възможни за тази ситуация.

Ако сме стриктни и спазваме заповедта, може в рамките на 2, 3 седмици да видим резултат от тези мерки и да ги отменим. В противен случай здравната система може да бъде натоварена, предупреди здравният министър.

istock
istock

„Апелът ми е към всички – нека да носим маска на закрито, дори и на открито ако има хора около нас. Нека си помогнем взаимно“, призова Кацаров. И апелира сами да изискваме от околните да се спазват мерките.

Затварят нощните клубове и дискотеки у нас

„Така можем да успеем. Ако тръгнем да воюваме едни с други, със сигурност няма да успее. А цената ще я платят нашите родители и близки“, каза още Кацаров.

„Създадохме експертен съвет, който да даде препоръки относно поставянето на бустерна доза – от коя ваксина, в какви срокове трябва да бъде извършена имунизацията и на кои групи от хора ще е необходима. Системата е подготвена за поставяне на трета доза“. Изявлението на здравния министър Стойчо Кацаров е цитирано на фейсбук страницата на Министерството на здравеопазването.

Според здравния министър голяма грешка на ваксинационния процес е, че не е поставил възрастните хора като приоритет.

„86% от смъртните случаи са на възрастни хора. Средната продължителност на живота на българина се е съкратила с 1,5 г. през изминалата година“, допълва министърът Кацаров.

Направена е корекция в методиката за заплащане на допълнителни възнаграждения на работещите на първа линия, която предстои да бъде приета.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg