Правителството одобри промени в наредбата за медицинската експертиза. В нея се предвижда нова формула за изчисляване на проценти ТЕЛК, информира БНР.

Министърът на здравеопазването Асен Меджидиев обясни:  

"Втората точка е включваща лицата с психични увреждания, в категорията за което е необходимо определяне на потребността от чужда помощ, независимо от определения процент. Това допринася за по-справедливо оценяване и осигуряване на адекватна грижа.

Инвалиди няма да връщат пари при промяна на степента на увреждане

Променя се методиката за прилагане на оценката за трайно намалена трудоспособност, вида и степента на трайното увреждане в проценти. Същественото в тази промяна е отчитането на всяко едно увреждане в общата оценка, а не както досега – само на водещото. Независимо от процентите, които му съответстват, както и независимо от процента на водещото – най-тежкото увреждане, процентите вече ще се събират".

Поправките в наредбата предвиждат родителите на деца до 12-годишна възраст да могат да ползват болничен, когато детето е върнато от градина или училище поради карантина.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg