Промени в Закона за хората с увреждания, след като беше приет на първо четене, предлагат депутати от ГЕРБ и народният представител Искрен Арабаджиев.

Според новите предложения забавяне на решението за ТЕЛК ще е налице, когато лицата са подали заявление за преосвидетелстване не по-късно от три месеца преди изтичане на срока на решението им. Тогава срокът на предишната оценка продължава да действа до издаване на ново ТЕЛК решение. Досега в закона беше разписано този срок да бъде 1 месец.

РЗИ пък да уведомява служебно хората за необходимостта от преосвидетелстване не по-късно от 4 месеца преди изтичане на експертното им решение, е друга промяна в закона, предложена от ГЕРБ.

Когато човек с увреждане е подал заявление–декларация за преосвидетелстване поне три месеца преди изтичане на срока на сегашното, а ТЕЛК не се е произнесла, е налице забавяне и се удължава валидността на последното издадено експертно решение.

Предлагат да не спират пенсията, ако ТЕЛК бави решението

Информацията за забавянето и за насрочената дата за преосвидетелстване ще се изпраща в НОИ,НЗОК, Агенцията за социално подпомагане, НАП, Агенцията за хората с увреждания, пише още в промените. Така на практика хората няма да губят инвалидните си пенсии, финансови помощи и други   допълнителни права като безплатни винетки, личен асистент и т.н.

istock
istock

Ако човек с увреждане не се яви на преглед в ТЕЛК,  документацията му се връща в регионалните комисии за медицинска експертиза, а удължаването на срока на експертното решение се прекратява, предвижда друга промяна в закона.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg